søndag 25. desember 2011

21. desember. Radioandakt, Øksnesradioen



21. Desember 2011


Kjært barn har mange navn, sies det. Og på julens hovedperson finner vi mange navn: Det første opplagte navnet på den lille gutten som samler oss til julefest er selvsagt Jesus. I følge Matteus var det Josef som fikk beskjed av engelen at barnet skulle kalles Jesus, eller kanskje mer sannsynlig: Jesjua som er den hebraiske formen av den greske formen: Jesus.

Og navn som kommer med englebud er ikke tilfeldige. Jesus betyr Herren frelser. Sånn sett kan navnet forstå som en livsoppgave, en overskrift over det livet som skulle leves.
Men rett etter at evangelisten har fortalt om engelens budskap til Josef, så sitarer han fra Immanuel profetien som vi finner i Jesasjaboken i det 7. kapittel, det 14 vers. Der står det: Derfor skal Herren selv gi dere et tegn: Se, den unge jenta skal bli med barn og føde en sønn, og hun skal gi ham navnet Immanuel.

Og Immanuel er en sammensetning av to hebraiske ord: Immanu, som betyr ”med oss” og ordet ”El” som betyr Gud. Immanuel: Gud med oss

Og med dette navnet dannes det en bue fra Matteusevangeliets begynnelse til evangeliets slutt. For evangeliet begynner med at han som skal være Immanuel – GUD MED OSS – blir født og får navnet Jesus. Og det slutter med at den samme Jesus sender sine disipler ut i verden for å gjøre verden til disipler, de skal døpe og lære dem, og han skal VÆRE MED DEM alle dager inntil verdens ende.

Carola synger så vakkert i sangen vi hørte: Er du en av tusen små, er du han dem venter på. JA, hvem var det de ventet på jødefolket. Jo det var jo den lovede Messias. Enda et navn, eller hvertfall en tittel. For Messias betyr den salvede. Og det er en ganske konkret beskrivelse av hva som skjedde når det ble utnevnt en konge for Israelsfolk. Kongen, som f.eks Saul eller David, ble salvet med olje på hodet av en profet, som på Guds vegne utnevnte den jordiske kongen over Guds folk. Messias var altså den salvede kongen over folket. Messias er hebraisk, men på gresk ble det Kristus. Og når dette ble brukt sammen med Jesus, som i Jesus Kristus, så høres det nesten ut som Kristus er Jesus sitt etternavn. Det blir litt som når Kong Harald underskiver med Harald Rex, der Rex bare er latin og betyr konge.

Men Kristus minner jo en del på et annet gresk ord som brukes på Jesus, både i Det nye testamenetet og i våre gudstjenester, og det er ordet Kyrie som betyr Herre. I det nye testamentet møter Jesus en tigger som roper til han på det nye testamentets gresk: Kyrie eleison – HERRE miskunn deg. Det er kirkens eldste bønn og lovsang. Kyrie eleison synges fortsatt i alle våre gudstjenester, og i alle store kristne kirker i verden.

Kjært barn har mange navn, men hva kaller du Jesus?

Noe av det pinligste som finnes er å møte mennesker som opplagt kan mitt navn, og bruker det mange ganger, mens jeg har fullstendig jernteppe og ikke kan komme på hva samtalepartneren heter. Det er pinlig, for det å bruke navn er ikke bare praktisk, men også et uttrykk for kjennskap og kanskje vennskap.  Selv om verden er blir mindre formell, så er det forskjell på de vi er på fornavn med eller de vi kanskje helst er på etternavn med.

Så hva kaller du Jesus? Er dere på fornavn? Eller føles det tryggest med både fornavn og etternavn og gjerne noen titler med?

Jesus lytter selv om du har glemt alle navn han måtte lyde. Han lytter selv når bønnen kun blir til sukk og håp. Han er der når du ikke finner ord å be med, men kun trenger han nær.

Kjært barn har mange navn. Og de mange navn og titler vi finner både på Jesus, Gud Fader og treeningheten i vår Bibel kan nok forstås som menneskelig forsøk på å beskrive Gud så andre mennesker skal forstå han. Hans makt, hans storhet, hans kraft, hans nåde eller hans kjærlighet. Men best av alle forklarer Gud dette selv ved å bli menneske med navnet Jesus – Herren frelser. Også gjøre navnet til et liv.

Ta imot velsignelsen: Herren velsigne deg og bevare deg. Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig. Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.


Ingen kommentarer: