søndag 19. desember 2010

Lys Våken, 1. søndag i advent 2010

Kjære alle sammen.

Nå kan vi ønske hverandre god advent. Og adventstiden, den kan sammenliknes med et svangerskap. Akkurat som en mamma og pappa som går og venter mens barnet vokser i magen, så går vi og venter på at Jesus barnet skal bli født.
Jesus er ikke en baby som skal bli født denne jula. Han er en baby som ble født for 2010 år siden. Og nå som vi forbereder oss på å feire bursdagens hans, så hører vi historier her i kirken som skal hjelpe oss å huske hvem sin bursdag det er vi feirer. I adventstiden så hører tekster om viktige ting Jesus gjorde og sa, for å skjønne hvem sin bursdag vi feirer.

Og teksten vi hørte i dag, 1 søndag i advent, er fra slutten av Jesu liv. Fra palmesøndag, da Jesus ble tatt imot som en konge i Jerusalem, bare fem dager før han skulle dø på korset.

Så hvem er denne babyen som skal ble født i en stall for 2010 år siden i Jerusalem?
På en måte er det en helt vanlig baby som ble født i Betlehem for 2010 år siden, og på en annen måte er det en helt uvanlig baby som ble født.

Han er helt vanlig som deg og meg på den måten at han hadde to hender og to bein, to øyne, nese, munn. Og hvis han datt og slo seg på kneet, så begynte også han å blø og kanskje gråte en skvett. Han er helt vanlig på den måten at han ikke kunne fly som supermann, han kunne ikke bli en bil som transformers eller bli usynlig som Batman.
Jesus hadde ingen superkrefter, men han, som mange andre gutter, hadde god kontakt med pappa`n sin.

Og det er det som gjør Jesus til en ganske uvanlig gutt. For pappa`n til Jesu selv er Gud selv. Og han ble menneske blant oss, fordi Gud ville komme i et helt spesielt forhold til oss mennesker. Og det er kanskje det de hadde skjønt de som tok imot Jesus på palmesøndag i Jerusalem. De ropte Hosianna. Og hosianna er hebraisk og betyr KOM MED HJELP. Og i det gamle Israel var det vanlig å rope både til kongen og til Gud.

De som tok imot Jesus denne dagen i Jerusalem trodde nok at Jesus var kommet til byen for å utrope seg som konge, eller kanskje som en ny stor profet.
Men det var ikke konge Jesus skulle bli i Jerusalem. I stede skulle han bli korsfestet, men stå opp igjen etter tre dager. Han kom for å gjøre bare det Gud kunne klare, nemlig å beseire døden. For Gud har lovet oss at når vi tror på Jesus, så skal vi, akkurat som Jesus, en gang få lov til å stå opp fra graven vår.

Men skal vi kunne tro på Gud, så må vi jo også kjenne Gud. Og det hjalp Jesus oss med. For Jesus er både Gud og menneske. Så de tingene Jesus gjorde, de er sånne ting som Gud vil gjøre. De tingene som Jesus sa, det er sånne ting som Gud vil si. Så når Jesus helbreder syke mennesker, trøster triste mennesker og gleder seg sammen med barna, så vet vi at det er sånn Gud vil vi skal gjøre.

Og når Jesus sier: la de små barn komme til meg, så vet vi – både barn og voksne at Jesus vil bli kjent med oss. Når Jesus sier at du skal elske Gud og alle mennesker, så vet vi at det er også noe Gud gjør.
Jesus kjenner deg.

Han har kjent deg fra før du ble født, og Jesus elsker deg. Men kjærlighet det er en toveis ting. Du kan ikke være kjæreste med deg selv, eller det er litt ensomt hvis man bare er venn med seg selv. Derfor vil Jesus gjerne at vi også skal elske han, bli kjent med han. Og skal vi bli kjent med Jesus, så må vi lese om han i Bibelen, som ti åringene fikk utdelt i går, og vi må komme til gudstjenester og andre fellesskap der vi lærer om Jesus.

Lys Våken handler om å bli enda mer kjent med den Jesus som elsker deg, som vil trøste deg når du er trist, som vil gi deg styrke når du må være modig, som vil gi deg fellesskap når du er ensom. Og det handler om å bli kjent med han som er den sterkeste kongen i hele verden, ikke fordi han er en superhelt, men fordi han er Gud.

Ære være Faderen og Sønnen og Den hellige Ånd, som var og er og blir en sann Gud fra evighet og til evighet. Amen

Ingen kommentarer: