søndag 19. desember 2010

2. Desember - Ta deg av de svake

5. mosebok 24, 17 – 22

17 Du skal ikke fordreie retten for innflyttere og farløse og ikke ta en enkes klær i pant. 18 Kom i hu at du var trell i Egypt, og at Herren din Gud fridde deg ut derfra. Derfor byr jeg deg å gjøre dette.
19 Når du høster inn kornet på åkeren din og glemmer et kornband der, skal du ikke vende tilbake og hente det. Innflyttere, farløse og enker skal få det. Da vil Herren din Gud velsigne deg i alt ditt arbeid.
20 Når du slår ned frukten av oliventreet, skal du ikke se over grenene en gang til. Det som er igjen, skal innflyttere, enker og farløse ha. 21 Når du høster vingården din, skal du ikke sanke de druene som er igjen. Dem skal innflyttere, farløse og enker ha. 22 Kom i hu at du var trell i Egypt. Derfor byr jeg deg å gjøre dette.


Slik lyder Herrens ord.

Dagens tekst er hentet fra 5. mosebok. Og 5. mosebok gir seg ut for å være Moses sin siste tale til folket. Når talen er ferdig fører Gud han opp på et fjell, og lar han se landet som folket skal få, men Moses får ikke gå inn i det. Og Moses dør, og Gud selv gravlegger Moses.

Folket står på terskelen av en ny tid. De har flyktet fra Egypt, vært 40 år i ørkenen, og nå skal de innta det landet som Gud har lovet dem. Og folket trenger lover, og der det moses gir folket.

Og de lovene som vi leste, er også idealer som vi bør holde i hevd i vårt samfunn. Israelittene blir bedt av Gud om sette igjen korn, la det henge igjen oliven og vindruer til innflyttere, farløse og enker.

Dette var de som hadde minst i dette samfunnet. Innflytterne manglet eiendom, og stammenettverk. De farløse og enkene hadde ikke noen som var deres forsørgere, de var overlatt til folkets gavemildhet. Derfor var det viktig å la det være igjen noen av basisvarene korn, oliven og druer som disse unne høste.

I dag er det også FNs internasjonale dag for avskaffelse av slaveriet. Og selv om vi skulle tro at alt slaveri var avskaffet i 2010, så er det ikke sånn. I det moderne slaveriet holdes kvinner, barn og menn fast i slavelenker f.eks gjennom lån. En kvinne kan få lån for å få hjelp til å reise til et annet land, her må hun betale sin gjeld som sexarbeider. Trafficking er en trist realitet, og ofrene lever også i vårt Norge.

Fattigdom skaper desperasjon, miljøkatastrofer skaper desperasjon, krig skaper desperasjon, og desperate mennesker legger ut på flukt.

Tenk hvis det var deg som hadde måttet legge alt du kjente bak deg, venner, familie, landet der de forstår ditt språk, tror på din Gud, har en kultur du kjenner, for å redde livet i krigssituasjon, eller for å skaffe deg mat fordi sulten råder der du egentlig kom fra.

Vi lever i verdens rikeste land, og det gjør meg oppriktig opprørt når noen mener vi ikke skulle ha råd til å ta imot flyktninger. Og jeg blir sint når man prøver å bruke kristendommen som legitimitet for å holde flyktinger ute av Norge. Man maler opp et skille mellom kristendommen og de andre, og ofte er det Islam som må spille rollen som stor og slem.

Men kristendommen holdes ikke i hevd i Norge ved å holde andre utenfor. Kristendommen holdes i hevd i Norge ved at de som tror, bekjenner sin tro, samles til gudstjeneste og lever slik Jesus ber oss om å leve.

Og er det noe jeg er veldig sikker på, så er det at Jesus ikke vil godta et nei til et menneske på flukt.

Guds lover, er gode lover. Og de hjelper oss å se at vår neste er like verdifull som oss selv. Vi er ikke, og skal ikke bli like, men vi er likeverdige. Derfor må vi dele av vår overflod, og ta imot mennesker som lider nød.

Andre hudfarger, andre klesskikker, andre matvaner, retter og religiøse skikker. Det er fremmed, og kanskje blir vi litt redde for det vi ikke forstår. Men det vi ikke forstår kan vi lettere forstå, ved å bli kjent med de fremmede. Og en fremmed vi kjenner, er ikke lenger en fremmed, men kanskje en venn, hvertfall en sambygding.

La oss be:

Fader vår, du som er i himmelen!
La ditt navn holdes hellig.
La ditt rike komme.
La din vilje skje på jorden som i himmelen.
Gi oss i dag vårt daglige brød.
Forlat oss vår skyld,
som vi òg forlater våre skyldnere.
Led oss ikke inn i fristelse,
men frels oss fra det onde.
For riket er ditt,
og makten og æren i evighet.
Amen.

Herren velsigne deg og bevare deg, herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig, Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred. Amen

Ingen kommentarer: