søndag 19. desember 2010

1. desember - Et nådens år fra Herren

Lukas 4, 16 - 22

16 Han kom også til Nasaret, hvor han var vokst opp, og på sabbaten gikk han inn i synagogen slik han pleide. Da han reiste seg for å lese, 17 rakte de ham profeten Jesajas bok. Han åpnet bokrullen og fant stedet der det står skrevet:

18 Herrens Ånd er over meg,
for han har salvet meg
til å forkynne godt budskap for fattige.
Han har sendt meg for å rope ut
at fanger skal få frihet
og blinde få synet igjen,
for å sette undertrykte fri
19 og rope ut et nådens år fra Herren.
20 Så rullet han bokrullen sammen, rakte den til synagogetjeneren og satte seg. Alle i synagogen stirret spent på ham. 21 Han begynte da med å si: «I dag er dette skriftordet blitt oppfylt mens dere hørte på.»22 Alle roste ham og undret seg over de nådens ord som kom fra hans munn. «Er ikke dette Josefs sønn?» spurte de.


I dag er det 1. desember. Og mange glade barn har kunnet åpne den første luken i adventskalenderen sin. Vi begynner å glede oss til jul, hvertfall noen av oss. Men ikke alle kan glede seg like lett.

I dag, 1. desember er det også verdens AIDS-dag. På verdensbasis lever ca 40 millioner mennesker med HIV-smitte. Og man regner med at et par millioner dør hvert år av AIDS. Og verst rammer HIV/AIDS de fattige delene av verden, der de medisinene som er kommet, og som kan gi HIV-positive et langt liv, kun er en fjern drøm.
HIV/AIDS skaper ikke nød i vårt nærområde, men det finnes mennesker som lever i nød, også i vårt nærmiljø. Mennesker som lever så marginalt at det å få en uventet regning kan velte hele økonomien, mennesker som har så lite at det å skulle skape en skikkelig jul med det som hører med av litt ekstra mat og noen gaver, framstår som et umulig prosjekt. Eller mennesker som av ulike årsaker har så store problemer at det vanskelig for dem å forberede og prioritere sine ressurser sånn at det blir julefeiring.

Jesus sier i dagens tekst at han er kommet for forkynne et godt budskap for de fattige, gi fanger frihet, la blinde få se, sette undertrykte fri og rope ut et nådens år fra Herren. Og det var det vi så han gjorde men han gikk på jorden. Han møtte mennesker, så deres behov, deres hemmeligheter og deres skyld og deres skam. Og han reiste dem opp, helbredet dem, ga dem tilgivelse, ga dem muligheter til en ny start, hjelp dem i deres nød.

Jesus går fortsatt i blant oss her i Øksnes. Ikke i egen person. Men ved at han kaller oss som vil tilhøre han, ja det er et kall som går til alle mennesker, til å gjøre det han ville gjort.

Diakonen i Øksnes menighet tok forrige jul initiativ til et bredt samarbeid i kommunen, for å dele ut julematesker til mennesker i vår kommune, som trenger en håndsrekning i julen. Og mange stilte opp, ga gaver, hjalp til med handling, pakking og utdeling. Og eskene skapte glede, hos mange som trengte en håndsrekning. 33 esker ble delt ut i fjor, og til sammen 60 mennesker fikk på den måten en håndsrekning til jul.

Også i år skal diakonen og diakonatet videreføre dette prosjektet, sammen med mange gode samarbeidspartnere. Du kan også bidra, og være med å gi spre juleglede til et ukjent medmenneske i ditt nærmiljø, ved å gi en gave. Enten i bøssa for julemateskene på kommunetorget eller til kontonummer: 4648 09 50127 og merke det med julematesker. Eller ta kontakt med oss i kirken for mer informasjon.

Diakonens prosjekt med julematesker er viktig, ikke bare fordi det gir hjelp til noen som trenger hjelp. Men det er viktig fordi det bevisstgjør alle oss som har, på at ikke alle har. Mange liker ikke ordet plikt, men jeg vil bruke det ordet. Jesus lærer oss at vi som har, har en plikt til å hjelpe de som ikke har. Og det er ikke en sur plikt, men en plikt som springer ut av takknemlighet. Takknemlighet over å være rikelig velsignet, og takknemmelighet til han som var villig til å gå fra himmel til jord, bli menneske blant oss, for å frelse oss.

Det er vår oppgave å være Jesu hender, føtter og munn. Vi skal rope ut et nådens år, gi fanger og undertrykte frihet, og gi blindet synet og bringe glede til de fattige.

La oss be :
Fader vår, du som er i himmelen!
La ditt navn holdes hellig.
La ditt rike komme.
La din vilje skje på jorden som i himmelen.
Gi oss i dag vårt daglige brød.
Forlat oss vår skyld,
som vi òg forlater våre skyldnere.
Led oss ikke inn i fristelse,
men frels oss fra det onde.
For riket er ditt,
og makten og æren i evighet.
Amen.

Herren velsigne deg og bevare deg, Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig, Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred. Amen

Ingen kommentarer: