Lesetekster:
Salomos ordspråk 14, 21-22.25.31
Paulus brev til Filipperne 1.20
Det står skrevet i evangeliet etter Lukas
10 En sabbat underviste han i en av synagogene. 11 Der var det en kvinne som hadde vært plaget av en sykdomsånd i atten år. Hun var helt krumbøyd og kunne ikke rette seg opp. 12 Da Jesus fikk se henne, kalte han henne til seg og sa: «Kvinne, du er løst fra sykdommen din.» 13 Han la hendene på henne, og straks rettet hun seg opp og lovpriste Gud.
14 Men synagogeforstanderen ble forarget fordi Jesus helbredet på sabbaten, og han sa til forsamlingen: «Det er seks dager til å arbeide på. Da kan dere komme og la dere helbrede, men ikke på sabbaten.» 15 «Hyklere», svarte Herren, «løser ikke hver eneste en av dere oksen eller eselet fra båsen også på sabbaten og leier dem ut så de får drikke? 16 Men her er en Abrahams datter som Satan har holdt bundet i hele atten år. Skulle ikke hun bli løst fra denne lenken på en sabbat?» 17 Da han sa dette, måtte de skamme seg, alle motstanderne hans. Men alle som var samlet, gledet seg over alt det underfulle han gjorde. (Lukas 13,10-17)
Slik lyder Herrens ord.
Kjære menighet
For et lite år siden la et utvalgt oppnevnt av Bispemøtet og mellomkirkelig råd fram en utredning som heter Den norske kirke i møte med jødedom og jøder. Utredningen er på 300 sider, og den er en verdifull og selvkritisk gjennomgang fra Den norske kirke om hvordan kirken har forholdt seg til jøder og jødedom. Og hvordan kristen teologi og forkynnelse opp gjennom historien – utvilsomt har bidratt til antisemittisme også i Norge.
Hvorfor begynner jeg denne prekenen med å trekke fram denne utredningen? Jo fordi en del av utredningen ser også på hvordan man i kristen forkynnelse, salmer og trosopplæring ofte har tegnet opp en karikatur av jødisk tro og praksis, og dermed bidratt til en polarisert framstilling av forholdet mellom jødedom og kristendom, på en måter der jøder og jødedom blir de slemme, de hjerteløse, og Jesus, og dermed de kristne og kirken blir de snille.
Og dagens evangelietekst er en nokså typisk tekst som inviterer til en slik utlegning. For her kommer Jesus og helbreder en kvinne som har vært syk i 18 år. Jesus gjør det som er godt, og så kommer synagoge-forstanderen, altså lederen for den lokale synagogen, og protesterer på at Jesus helbreder på sabbaten.
Det er lett og det er fristende ved første øyekast å tegne opp et bilde av jødedommen som en håpløs lov- religion, der regler styrer alt, mens Jesus og kristendommen er nådens religion, med menneske i sentrum. Eventuelt en litt mildere form der synagogeforstanderen er den hardhjertede, i møte med den omsorgsfulle Jesus.
I sin forklaring til det 8. bud: Du skal ikke lyve, sier Luther dette: Vi skal frykte og elske Gud, så vi ikke lyver på vår neste, ikke sviker ham eller taler ondt om ham, men unnskylder ham, taler vel om ham og tar alt i beste mening.
Så la oss prøve å ikke lyve eller tale ondt om denne synagogeforstanderen, men unnskylde han, tale vel om ham og ta alt i beste mening. Hvilke gode ting er det denne synagogeforstanderen prøver å forsvare?
Sabbaten – hviledagen, er ingen selvfølge. Vi finner den i de ti bud, som det fjerde budet: Du skal holde hviledagen hellig. Et raskt søkt på Store norske leksikon vil for eksempel fortelle oss at hinduismen har ingen ukefridag. Men alle de tre Abrahams religionene – Jødedom, kristendom og Islam har en ukentlig hviledag. Den er ulike i de tre religionene, men det var jødenes sabbat – som den eldste av disse tre religionene - som etablerte tanken om viktigheten av en ukentlig fridag.
For oss kan det virke helt selvfølgelig med fridager. Men historisk er ikke dette selvfølgelig. Og det radikale med sabbaten var omfanget av hvem som skulle hvile.
I 5. mosebok, kapittel 5, så står det:
Du skal gi akt på hviledagen og holde den hellig, slik Herren din Gud har befalt deg! 13 Seks dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning, 14 men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. Da skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du eller din sønn eller din datter, verken din tjener eller din tjenestekvinne, verken oksen eller eselet eller noe annet av dyrene dine, eller innflytteren i byene dine. Tjeneren og tjenestekvinnen skal få hvile, de som du. 15 Husk at du selv var trell i Egypt da Herren din Gud førte deg ut derfra med sterk hånd og utstrakt arm. Derfor har Herren din Gud befalt deg å holde sabbatsdagen.
Sabbaten er med andre ord en hviledag, som også gir slaver og dyr fri fra arbeidet. Det er ikke vanskelig å se for seg epoker og situasjoner opp gjennom historien der det har vært nødvendig med en nokså rigid håndhevelse av en sånn regel, for det er så lett å argumenterer for …ja , men hvis bare…
Hvis bare slavene ikke får fri hele sabbaten, eller kanskje bare annenhver sabbat, så kunne vi …tjent mer penger, utnyttet arbeidskraften mer effektivt osv osv.
Det er med andre ord noe dypt menneske og dyrevennlig med en praksis som insiterer på at en gang i blant – ja hver 7. dag trenger vi å hvile.
Det beste er det godes fiende, er et uttrykke. Og jeg tenker det er det som skjer når denne synagogeforstanderen protesterer. For synagogeforstanderen er ikke mot at kvinnen blir helbredet, men som vi leste: «Det er seks dager til å arbeide på. Da kan dere komme og la dere helbrede, men ikke på sabbaten.».
Kjære medkristne
Synagogeforstanderen, kunne like gjerne vært en kristen prest, en politiker, en lærer eller en forelder, eller et barn. Vi står alle i fare for å bli regelryttere, som glemmer at de fleste regler finnes ikke for sin egen skyld, men fordi de skal bevare noe som er verdifullt i våre liv, i vårt gudsforhold eller mellom mennesker.
Denne søndagen så minner Jesus oss på å se det enkelte mennesket, og gi det verdi. La hensynet til din neste være det som styrer ditt etiske kompass. Så får det hele være at vi må bryte noen regler iblant – selv om regelen kommer fra Bibelen selv. Amen