fredag 18. april 2014

"Det er fullbragt" - Langfredag 2014 i Alsvåg kirke

Krusefiks med malt bakgrunn som henger på veggen bak prekestolen i Alsvåg kirke.
Gitt til Alsvåg kirke av lensmann Standahl. Arbeidet er utført av fotograf O. Söberg i Bø i Vesterålen 1933.
Prekentekst: Johannes 18,1-19,42

Langfredagsteksten er en vandring i menneskelivets mørke sider. Venner som svikter, enten ved å være relgelrette forrædere eller ved å fornekte at de kjente Jesus. Her finner vi enkeltmennesket - se dette mennesket - som ofres på religionen og politikkens alter. "Han sier han er Gud", "Han sier han er konge", "drep han, drep han, drep han". Hans liv legges i hendene på prester, militære, en politisk leder og folket. Pilatus er den som framstår som mest motvillig i hele prosessen, og samtidig er det hans valg som driver volden fremover. Folk og ledere - alle bidrar de med sitt for å løfte vår frelser opp på korset, kjøre naglene gjennom han, spotte han og la han dø. Det er et makabert spill det som skjer. Det er ondskap.

Og samtidig er det både oppsummerende og profetisk når Jesus avslutter sitt liv i følge Johannes med ordene: "Det er fullbragt."

Hva er fullbragt?

Årets lidelsesberetning er hentet fra Johannes. Han som begynner sitt evangelium med å trekke opp det virkelig store bildet fra før skapelsen om Ordet som var i begynnelsen, om Ordet som var Gud (Joh 1,1) og om Ordet som skapte alt liv (Joh 1,3) . Og livet som ble til ved han var lys (Joh 1,4). Og denne kilden til liv og lys kom så til verden som det sanne lys (Joh 1,9).

"Han var i verden, og verden er blitt til ved ham, men verden kjente ham ikke. Han kom til sitt eget, og hans egne tok ikke imot han" Johannes 1,10-11

Hva er fullbragt?

Det er viktig å fastholde at Jesus er Guds ord i egentlig forstand, slik Johannes sier i innledningen til sitt evangelium. Guds ord er ikke dypest sett bibelvers som vi både kan  slå hverandre i hodet med og bruke til å styrke troen,  men det er Jesus. Det han gjør og sier. For Guds ord er ikke det samme som prat, prat, prat. Gjennom hele Bibelen så ser vi at  Guds ord er handling. Gud handler i hele Bibelen ved å tale. Gud sier "bli" og det blir. Og med Jesus så ble Guds vilje, hans ord, hans handlingsmønster tydelig i helbredelser, formaninger, liknelser, i form av de ordene vi er mange som lengter etter: "dine synder er tilgitt".

Men hva er fullbragt?

Folket og lederne sammen må bære ansvaret for dette drapet, de spiller alle en rolle. Og historisk har jødenes rolle i henrettelsen av Jesus vært brukt som legetimering av grusomme forfølgelser. For det er så deilig å kunne peke på noen andre og si: de er skyldige, det er deres feil. Men Langfredag peker ikke på alle andre, men på hver og en av oss. For kjære menighet,  kunne det vært oss? Kunne det vært oss som ropte korsfest, kunne det vært oss som lot religiøse prinsipper ta livet av en mann, kunne det vært oss som av politiske grunner ofret en annen, kunne det vært oss som på kommando svingte pisken, kjørte inn naglene og spottet en ofret mann. Kunne det vært oss?

Ja, det kunne vært oss. Langfredag slipper ingen av oss unna sannheten om våre liv. Det kunne vært oss. Gitt de rette omstendigheter så bærer vi alle i oss lysten, evnen og viljen til å gjøre det onde. Langfredag er Guds dom over vår menneskelige natur. Langfredag henger resultat av vårt onde potensiale opp foran oss som en slaktet mann på et kors. Se dette mennesket, roper Pilatus som en bønn, se han, se han lider, kom igjen, be meg være barmhjertig. Men i stede svarte vi: korsfest, korsfest. Se dette mennesket, død for våre synder.

Det er fullbragt.

Og det som er fullbragt når han utånder er dette. Det som skulle sies, var sagt. Det som skulle gjøres var gjort. Og det siste han gjorde var å la seg ofre for våre synder.

Korset viser oss to viktige ting. For det første: Ondskapen er ikke uten konsekvenser. Våre onde handlinger må både vi og våre medmennesker leve med. Ondskapen har en pris.Og for det andre: Gud var villig til å bære den prisen selv. Det er kjærlighet. I stede for gjengjeldelsen logikk, så er Gud villig til å betale syndens pris selv, ved å ofre seg selv som et sonoffer.

Kjære menighet. Det er derfor våre engelske venner kaller dagen for "good fridag" den gode fredagen.For det er dagen du Gud kjøpte oss fri fra straff og død til fellesskap og evig. Det er derfor vi finner disse orden malt og brodert  på veggen, på altertavlen og plattformer i så mange kristne gudshus. For ordene - det er fullbragt - er vårt frelseshåp.

Det er sjelden bedre grunn til å si  dette: Ære være Faderen, Sønnen og Den hellige ånd som var er og blir en sann Gud fra evighet og til evighet. Amen.

Ingen kommentarer: