lørdag 8. desember 2012

Søndag for de forfulgte, Langenes kirke (11.11.12)




Bakgrunnsinformasjon: Dette var en Høymesse i Langenes kirke med dåp, og speiderne deltok på gudstjenesten.

Dagens hellige evangelium står skrevet hos evangelisten Lukas i det 12. kapittel:

Spenn beltet om livet og hold lampene tent! Vær lik tjenere som venter sin herre hjem fra bryllupsfest og står klar til å lukke opp for ham så snart han kommer og banker på. Lykkelige er de tjenere som herren finner våkne når han kommer! Sannelig, jeg sier dere: Han skal binde opp kjortelen, la dem gå til bords og selv gå fram og tjene dem. Ja, lykkelige er de som han finner våkne, selv om han ikke kommer før i andre eller tredje nattevakt. Men det skal dere vite: Dersom husherren visste i hvilken time tyven kom, ville han ikke la ham bryte seg inn i huset. Vær forberedt, dere også! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke venter det.»
 
Luk 12,35-40

Slik lyder evangeliet.

Kjære menighet!

I dag markerer vi søndag for de forfulgte. På en spesiell måte så vier vi tid til å bli minnet på at det er noen av våre kristne brødre og søstre som blir forfulgt fordi de er kristne. Noen blir fengslet, noen blir truet med dødsstraff, og noen blir faktisk drept. Noen jages eller må flykte fra hjemmene sine, og blir flytninger på grunn av sin tro.

Dette er mennesker, som ikke kan ta det som en selvfølge å kunne komme til gudstjeneste, slik vi har gjort i dag. De kan ikke feire dåp, slik vi har gjort i dag uten frykt og i ren glede. Det er ikke overalt man kan være med i en kristen organisasjon, slik som dere speidere er.

Kjære menighet. Det er en menneskerett å få tro på hvilken Gud man vi. Det er en menneskerett å kunne møtes til gudstjeneste. Det er menneskerett som mange mennesker nektes, også som vi må kjempe for.

Situasjonen i Egypt er et eksempel på hvordan gledelig utvikling på et område, kan skape utfordringer på andre områder. I Egypt ble et autoritært regime med Hosni Mubarak kastet i det vi har kalt «den arabiske våren» - vårhalvåret 2011. Og mens det i Syria har ført til en krig som fortsatt pågår, så har man avholdt valg nytt parlament og ny president i Egypt. I Egypt tilhører de kristne stort sett den koptiske kirke, et av verden eldste kirkesamfunn. I følge sin egen tradisjon ble kirke grunnlagt i Egypt av evangelisten Markus i år 42 etter Kristus.

Etter Mubarak regimet sitt fall, kommer det rapporter som tyder på at de kristne i Egypt har fått det tøffere. Anmeldelser, trakkasering og fengsling som har sitt opphav i muslimske rettsregler er stigende. Det dreier seg om anmeldelser for å forhåne profeten eller koranen, eller for å konvertere fra Islam til kristendom. Vi skal selvsagt glede oss over at Egypt er på vei til mer demokrati. Men vi må kreve at det er et demokrati som gir de kristen rette til å leve i fred, og med beskyttelse for sin religion, sin gudsdyrkelse og sine gudshus.
Kjære menighet! I dagens evangelietekst så snakker Jesus om å være beredt. Det er som han sier til sine tilhørere det samme som en speiderleder sier til speiderne i slutten av hvert møte: Vær beredt!
Vær beredt, sier Jesus. Vær beredt når jeg kommer igjen. For dere vet ikke når det er. Også sier han noe spennende: Vær beredt, sånn at jeg finner dere klare. Og når jeg finner dere klare, så er det jeg som skal tjene dere.

Så hva er det å være beredt, slik Jesus ber oss være i denne teksten. Jo, i denne teksten så handler det å være beredt om å være en kristen. Og da er det viktig og riktig å døpe sine barn – sånn som det har skjedd her i kirken. Da er det viktig – sånn som speiderne gjør – å samles for å øve seg på å være beredt ved å trene både kroppen, tanken og troen. Da er det riktig å komme til gudstjeneste å delta i bønn for andre mennesker, gi gaver til de som trenger å noe av vår overflod, og delta i nattverden.

Men å være beredt handler også om å løfte blikket ut i verden og ta ansvar for verden rundt oss. En del av det å være beredt, slik Jesus ber oss være, handler også om å tale våre kristne brødre og søstre sin sak. Når Jesus ber oss være beredt til han kommer igjen, så handler dette ikke om å ligge på kne og bare tenke på meg og Jesus. Tvert imot, en slik innadvendt kristentro – «meg og Jesus alene» - er nesten å regne som synd, for den har ikke blikket for hele Guds skapning. En slik tro ser ikke med Guds øyne alle de mennesker Gud elsker, hele Hans kirke og hele Hans verden. Hvis din tro kun handler om deg og Jesus, så har du glemt Jesu ord om å elske din neste som deg selv, da elsker du kun deg selv.

Kjære menighet!
En viktig del av det å være beredt er å holde orden på prioriteringene. Skal du sove ute i natt, så er det viktigere å få med seg fyrstikker som kan tenne et bål enn sminkebagen. Hvis Jesus kom i morgen, hvordan ville du brukt denne dagen? Jeg foreslår at du IKKE bruker den på kne eller bøyd over en Bibel på jakt etter dommedagstegnene. Jeg foreslår at du bruker den til å gjøre noe for andre mennesker.
Jesu ord om å være beredt er en utfordring til å holde orden på prioriteringene. For en dag kommer han tilbake, og da skal vi få fortelle om våre prioriteringer. Hva brukte vi livet vårt til? Var det sminkebagen eller fyrstikkene som ble med på turen? Var det oss selv eller andre som fikk prioritet i vårt liv? Brydde vi oss, når vi fikk vite om de som trenger oss, selv om de bor langt borte – som de kristne i Egypt eller jentegruppene i Bangladesh som speiderne skal samle inn penger til gjennom Globalaksjonen på onsdag?

Kjære menighet!
Vi tilhører de heldigste mennesker i denne verden. Vi lever i frihet, demokrati og er alle sammen blant de rikeste menneskene i verden. Vår rett til å bekjenne vår egen tro er en selvfølgelig for oss. Det kan være vanskelig å ta innover seg at noen risikerer fengsel, trakassering og i verste fall dødsdom for å tro på Gud.  Men de finnes, og de er ganske mange. Oga de trenger vår støtte. De trenger at vi ber for dem. De trenger t vi gir av vår overflod for å støtte dem, og minst: De trenger at vi sier i fra høyt at vi forventer at alle land i verden tillater religionsfrihet. Det er ikke greit å bytte ut et autoritært styre basert på militærmakt, med et nytt autoritært styre basert på religion.

Kjære menighet! Våre kristne brødre og søstre trenger våre bønner og vårt engasjement. La dem få det!

Ære være Faderen og Sønnen og Den hellige ånd, som var og e rog blir en sann Gud fra evighet og til evighet. 

Ingen kommentarer: