søndag 25. desember 2011

23. desember , Kveldssendingen, Radioandakt, Øksnesradioen


23. Desember 2011

SANG: Christi naadelige fødsel, Halvdan Sivertsen

Christi naadelige fødsel heter sangen vi nettopp hørte. Det er Petter Dass sin gjendiktig av selve juleevangeliet . Melodien er Halvdan Sivertsen sin.  Et frisk møte mellom to nord norske kulturkjemper. Barokkpresten Petter Dass og vår tids visehelt Halvdan Sivertsen.

Petter Dass sin tekst har noen herlige bilder. Barokken var ikke en tid da man sparte på fargestiftene eller kruttet. Derfor kan den gravide Maria beskrives som ”tung under beltet” og når hun skulle føde så skjedde det ”efter quindelig vis”. Og Jesus barnet blir faktisk i denne teksten klekt, eller klagt som det heter her. Det er nesten så man venter på et kyekkeliky.

Juleevangeliet på 1600-talls vis har sin sjarm. Og samtidig er det ikke vår måte å si det på. Men det er et viktig vitnesbyrd om at evangeliet tilpasser seg tid og sted. Evangeliet finner nye bilder og nye ord i nye tider og nye kulturer. Helt konkret kan vi se det på julekrybber. Hvis du har en datamaskin og en PC så unn deg et lite bildesøk på Google med søkeordet julekrybbe. Og la det bli en liten juleandakt. For det du finner er bilder av mange julekrybber, lagd i ulike land, og legg merke til hvordan den hellige familie med Jesus, Maria og Josef, stallen, men også hyrdene og kongene endrer sitt utseende ut fra hvilket land krybben er laget. Hvor ville Jesus blitt født hvis han kom og lette etter husrom i Øksnes. kanskje i en av de småfjøsene som står tomme langs veien, eller kanskje i ei egnebu på Stø?

Her er vi i kjernen i det vi i kirken på fint kaller for INKARNASJONEN – at Gud ble kjøtt, at Gud ble menneske. Og ved å bli menneske gikk han inn i vår virkelighet. Ble solidarisk med våre liv, våre utfordringer, våre sorger, våre lyster og våre utfordringer. Og det finnes ikke noe menneskeliv som leves utenfor tid og kultur. Derfor: Skal vi snakke sant om Gud som menneske hos oss, så må vi gi han vårt bilde, vår hudfarge, våre klær, vi må gjøre han til en av oss, og la han møte våre utfordringer, vår nød, vår lyst og vår smerte. At evangeliet lever på alle kontinenter og på de fleste språk viser at det er en oppgave Gud klarer. Vi skal ikke være så redd for å flytte den gamle historien til nye steder og nye tider. Hva skjer hvis vi flytter Maria fra en stall til ei egnebu, og gjør hyrdene til utenlandske egnere eller asylsøkere og kanskje vismennene til utenlandske fiskekjøpere. Hva skjer når vi tar på alvor at frelseren ble menneske, og at frelse, tilbedelse og lovsang ikke bare hørte til for 2000 år siden, men at Vi trenger en frelser i dag, vi tilber barnet i dag og vi synger lovsanger i dag.

For det er en like stor glede for oss som for de første som hørte det, budskapet om frelserens fødsel:

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall.   Denne første innskrivningen ble holdt mens Kvirinius var landshøvding i Syria. Og alle dro av sted for å la seg innskrive, hver til sin by.

Josef dro da fra byen Nasaret i Galilea opp til Judea, til Davids by Betlehem, siden han var av Davids hus og ætt,   for å la seg innskrive sammen med Maria, som var lovet bort til ham, og som ventet barn. Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde,   og hun fødte sin sønn, den førstefødte. Hun svøpte ham og la ham i en krybbe, for det var ikke husrom for dem.

Det var noen gjetere der i nærheten som var ute på marken og holdt nattevakt over flokken sin. Med ett sto en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble overveldet av redsel. Men engelen sa til dem: «Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket:  

I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.» Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:
          
   
 «Ære være Gud i det høyeste,
          og fred på jorden
          blant mennesker Gud har glede i!»

I morgen er det julaften. Og vi skal feire frelserens fødsel. Vår frelser sin fødsel. Ha en velsignet jul

Ta imot velsignelsen: Herren velsigne deg og bevare deg. Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig. Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.

Ingen kommentarer: