fredag 24. august 2012

Tale og bønn ved Skipsdåp av MS Høydal


Kjære redere, gudmor, kapteiner og mannskap. Kjære alle sammen!

«Høydal» er viktig for oss som lokalsamfunn. På «Høydal» bringes et enestående godt Øksnesprodukt ut til fiskeoppdrettsanlegg langs norskekysten. Ombord og rundt «Høydal» skal det skapes kompetanse og arbeidsplasser, og med det også en trygg framtid.

Min oppgave i dag er å få overrekke en bibel fra Øksnes menighet, som skal befinne seg i styrhuset på «Høydal». Og jeg skal få be for båt og mannskap. Men finnes det en sammenheng mellom den gamle bibelhistorien og dette moderne, teknologiske vidunderet?

«Høydal» er et gassdrevet lasteskip. Det skaper penger og arbeidsplasser, men enda viktigere: «Høydal» fører en last som skaper mat, og dermed skaper den liv.

Selv med lange teologiske studier fant jeg ingen gassdrevne lasteskip i Bibelen. Men tidlig i bibelhistorien finner vi historien om et betydningsfullt lasteskip. Ikke lastet med fòr, men med all verdens dyr og med mennesker. Båten var Noahs ark, og den skulle redde verdens mennesker og dyr fra å gå under i den mektige vannflommen. Og historien om arken gir perspektiver til denne dagen og til «Høydal».

For vi lever i en verden som trenger mat, og vi lever i en verden som trenger nye miljøvennlige løsninger slik at de menneskeskapte klimaendringene skal bli så små som mulig. Og begge deler - det å produsere mat og det å skape miljøvennlig teknologi - er et dypt etisk ansvar som hviler på oss mennesker. Og det er et ansvar som bør hvile ekstra tungt på oss som tilhører de rikeste og best utdannende folk i verden. I mytologienes urhistorie trengte man arkbyggeren Noah for å laste verdens liv inn på en båt og redde dem fra havet. I dag trenger vi modige Noah`er både i næringslivet og politikken som satser på og tilrettelegger for matproduksjon og miljøvennlige løsninger. Da er ikke havet bare en trussel, men også en mulighet.

Derfor er det ekstra gledelig å kunne være her i dag, ved MS «Høydal» sin dåp. For «Høydal», med sin last, og med sin teknologi, er et bidrag både til verdens matproduksjon og til utviklingen av miljøvennlig teknologi.

Så er det også sånn at vi som lever her ved havet, vi vet også at det å ferdes på havet ikke er farefritt. Vi er et lokalsamfunn som historisk og aktuelt har erfart at havet er en arbeidsplass som både gir og tar.

Da er det en trygghet i det å legge båt og mannskap i Guds hender gjennom bønn. For mange langs kysten kan fortelle om redning i nød og fare som ikke har så mange andre gode forklaringer enn Vårherre.

Men samtidig er det sant at det viktigste Vår Herre har gitt «Høydal» i nødens stund er vett og forstand mellom øra på redere, kapteiner og mannskap. Og vettet er en fornybar ressurs, så vær ikke redd for å bruke det.


Kjære redere, kapteiner, mannskap og BIOMAR.
Sammen kan dere skape en arbeidsplass som er trygg og skapende. Sammen kan dere skape verdier i kroner og øre, men enda viktigere: verdier som egentlig ikke kan telles; som liv, mat og miljø.

Det er en glede å få overrekke denne Bibelen fra Øksnes menighet til MS «Høydal» ved kapteinene Ole Petter Øren og Halvard Valø.

- Overrekkelse av Bibelen -

Da skal vi be for MS «Høydal» og hennes mannskap, og lyse velsignelsen over dem. La oss be.

Forbønn ved MS HØYDAL 20. august 2012. 

Himmelske Gud!

Vi ber deg for «Høydal» som i dag blir døpt.
Vi ber om at «Høydal» må være en trygg og god arbeidsplass
og et trygt hjem for mannskapet om bord.
Velsign mannskapet med et godt kameratskap,
og omsorg for hverandre.

Vi ber om at «Høydal» og hennes mannskap
må bli kjent for godt sjømannskap.
La dem aldri svikte noen i nød og fare.
La «Høydal» styres med visdom,
og bevar henne fra nød og fare.

Vi ber for voksne og barn som har
en av sine om bord i «Høydal».
Gi dem trygghet for at «Høydal» er
en trygg og god arbeidsplass.

Vi ber om at lasta om bord på «Høydal» må komme trygt fram,
og bli levert uten fare og skade for båt og mannskap
og de anleggene der lasten skal leveres.

Himmelske Gud, vår Skaper, frelser og livgiver
Bevar oss i vårt arbeid og vår hverdag.
Bevar oss på land og på havet;
så vi med våre liv og vårt arbeid kan tjene deg og vår neste.
Vær med oss til vår siste vakt, når du skal hente oss til deg!

Amen

Herren velsigne deg og bevare deg.
Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig.
Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.

Ingen kommentarer: