tirsdag 1. mars 2011

Såmannssøndagen - Ungdomsgudstjeneste

Tekst: Lukas 8, 4 – 15

Jesus sammenlikner Guds ord med såkorn som en bonde sår. Og når Jesus levde hadde de ikke så flotte såmaskiner som i dag. Man gikk rundt og kastet ut såkornet. Noe havnet der det skulle, i god jord, men som vi hørte så havnet også noe av kornet der det ikke kunne vokse.
Det som slo meg når jeg leste denne liknelsen før dagens gudstjeneste er to spørsmål: Hvem er bonden? Og hva mener Jesus med Guds ord.

Jesus forklarer liknelsen for disiplene, men han svarer ikke konkret på disse spørsmålene når han forklarer disiplene liknelsen.

La oss begynne med hvem er bonden?

Et svar kan jo være at bonden er Gud selv. Gud sår sitt eget ord ut i verden. Hvis vi tenker at Gud er bonden så minner det oss om en viktig ting i kirkens tro; mennesker kommer ikke til tro ved seg selv. Det er Gud som gir oss troen. Troen er ikke noe jeg velger, sånn jeg velger klær i skapet eller pålegg på brødskiva.

Troen har vi fordi Gud har gitt oss troen. Troen er en gave. Men det er lov å si nei til gaver. Gud ga deg troen i dåpen. Ikke lykke og beskyttelse mot alt ond; men troen. Troen på at det er en himmel over jorden, og en Gud som sloss for det onde. Gaven – troen – er en invitasjon til å ta del i den kampen, på Guds lag.

Et annet svar er jo at det er vi som er bonden. At det er vi som skal gå ut og så Guds ord i verden. Da vi ble døpt, så lød jo nettopp Jesus sin befaling: Gå derfor ut og gjør alle mennesker til mine disipler. Døp dem i Faderens, Sønnen og Den hellige Ånds navn. Lær dem alt jeg har befalt dere, og se jeg er med dere alle dager inntil verden ende. Hvis vi tenker at det er vi som er bonden, så synes jeg vi skal merke oss at liknelsen ikke handler om å snakke, men å gjøre. Ingen bonde får sådd jorda si ved å prate om å så. Du må ut på åkeren og jobbe.
Kjære menighet, kristne prater alt for mye og gjør alt for lite. Helgenen Frans av Assisi sa til sine venner: Forkynn evangeliet, om nødvendig med ord! Mye viktigere enn å snakke om Jesus, er at du i ditt liv viser at du kjenner han. Viktigere enn å snakke om å elske din neste, er det at du elsker din neste. Viktigere enn å preke barmhjertighet, er det at vi er barmhjertige. Viktigere enn å snakke om at alle burde bry seg, er det at du bryr deg. I familien,
i skolegården, på arbeidsplassen, med naboen og med de langt borte som du vet at du kan gi litt av alt du eier.

Og til slutt: Hva mener Jesus når han sier at såkornet er Guds Ord. Kanskje merkelig at en prest spør om det, kirken sier jo at Bibelen er Guds Ord. Men Jesus kan umulig ha ment Bibelen slik vi kjenner den. For ikke en eneste side i Det nye testamentet var skrevet da Jesus fortalte denne liknelsen. Så hva er dette Guds Ordet som Jesus snakker om?

Jeg tror svaret på det er å finne i Johannes evangeliet, der Johannes omtaler Jesus som Ordet. Gud har snakket til oss mennesker på mange måter opp gjennom historien, gjennom profeter, gjennom kulturen, gjennom vår samvittighet, og aller tydligst har han snakket til oss da Gud ble mennesket Jesus, og vi kunne se og høre han selv. Hver gang vi stopper opp, og lurer, er det dette Gud vil? Da skal du huske fire enkle bokstaver WWJD, What would Jesus do?

Gud sår tro i verden, og som kristen mennesker er vi hans avling. Og modent korn kan sås på nytt og gi nye korn. Det har vært mange sesonger for kornet siden Jesus fortalte disiplene denne liknelsen.

Men fortsatt er det kraft i såkornet. Fortsatt kommer mennesker til tro, og fortsatt er vi mange som kan fortelle at vi opplever at Gud vil oss noe, at han snakker til oss. Og det han vil oss aller mest er at vi skal gå ut og gjøre kjærlighet i verden.

Amen!

Ingen kommentarer: