mandag 21. april 2014

"Dette er oppstandelsesnatten" - Påskenatt 2014 i Langenes kirke

Altertavlen i Langenes kirke, Øksnes.
Her kan du lese mer om altertavlens historie.
Da sabbaten var over, kjøpte Maria Magdalena og Maria, Jakobs mor, og Salome velluktende oljer for å gå og salve ham. Tidlig om morgenen den første dagen i uken kom de til graven da solen gikk opp. De sa til hverandre: «Hvem skal vi få til å rulle bort steinen fra inngangen til graven?» Men da de så opp, fikk de se at steinen var rullet fra. Den var meget stor. Da de kom inn i graven, så de en ung mann sitte på høyre side, kledd i en hvit, lang kjortel, og de ble forferdet. Men han sa til dem: «Vær ikke forferdet! Dere leter etter Jesus fra Nasaret, den korsfestede. Han er stått opp, han er ikke her. Se, der er stedet hvor de la ham! Men gå og si til disiplene hans og til Peter: ‘Han går i forveien for dere til Galilea. Der skal dere få se ham, slik som han sa dere.’» Da gikk de ut og flyktet bort fra graven, skjelvende og ute av seg. De sa ikke et ord til noen, for de var redde. Markus 16,1-8

Kjære menighet! Dette er oppstandelsesnatten. Natten da ord vanskelig kan bli store nok. For det vi feirer er dødens nederlag. Dette er natten som endrer livets horisont fra å telles i dager og år til å peke mot en evighet.

Kjære menighet! Dette er oppstandelsesnatten. Natten vi bærer med oss til dager og tider preget av sorg og død. For dette er natten som endrer vårt farvel ved en kiste til "på gjensyn". Aldri mer skal vi møte døden uten håp.

Kjære menighet! Dette er oppstandelsesnatten. Natten som lar oss tro at Jesus er mer en enda et godt menneske drept av folket og myndighetene. Oppstandelsen er det avgjørende vi forkynner. Oppstandelsen er trosspranget. Oppstandelsen er evangeliets avgjørende bevis og samtidig den største snublesteinen. For vel kan vi akseptere undere og kloke ord, men oppstandelse fra de døde er ikke mulig. Men denne natten roper til oss: Tro og du skal leve!

Kjære menighet! Dette er oppstandelsesnatten som utfordrer oss til å være en del av livets krefter i verden. Denne natten tennes det lys i gravens mørke og Vår Herre kaller oss til å tenne lys i verdens mørke. For enda rår dødskreftene i verden. Men ikke alene, vi sloss for livet side ved side med han som skapte liv og lys.

Kjære menighet! Dette er oppstandelsesnatten. Dette er natten da du på nytt kan gripe alt Gud gir deg: frelse fra dine synder, evig liv gjennom døden og et eksempel og et kall for dette livet.

Kjære menighet. Dette er oppstandelsesnatten. Dette er kjærlighetsnatten, dette er natten da du igjen kan si til Jesus: Jeg er din. Dette er natten du kan la kallet fra din Gud fornyes, natten du kan rette på kursen, finne tilbake til leia, natten da synden dør og nåden lever også i ditt liv.

Kjære menighet! Dette er oppstandelsesnatten og i takknemlighet over livets seier over døden, for lyset i mørket og håpet i døden sier vi: Ære være Faderen og Sønnen og Den hellige ånd som var er og blir en sann Gud fra evighet og til evighet.

Ingen kommentarer: