tirsdag 28. februar 2012

Tale og forbønn ved F/T Prestfjord sin dåp, 25. februar 2012


Kjære reder, skipper og mannskap. Kjære alle sammen!

En ny båt er alltid en stor begivenhet for de som skal ha sitt levebrød knyttet til båten. Og det er mange som skal ha sin lykke og framtid knyttet til Prestfjords virke.

Man skal ikke ha vært øksnesværing lenge før man skjønner hvor sentralt fiskebåten og alt rundt fiskeriene er for Øksnes. Det handler om hvem vi er, ikke bare hva vi lever av. Vi er et folk ved havet, som med stolthet og kunnskap henter vårt levebrød gjennom kompetanse og arbeid knyttet til havet. Sesongene har lært oss å ta i et tak når det trengs. Og farer og utfordringer har lært oss å stille opp når andre trenger oss.

Vi vet alle at livet på havet er forbundet med fare. Det var langt mer farefullt før enn nå, men at det fortsatt er farlig å jobbe på havet vet vi så alt for godt i Øksnessamfunnet.

Øksnesforfatteren Villy Solheim beskriver en vinternatt på havet i sin roman: Alle dine brenninger. Han beskriver hvordan høvedsmannen Andreas kjemper med stormen ved roret på sin 42 fots fiskeskøyte Havbrott. På radioen hører de høvedsmannen på Alken ta farvel med kone og unger før det blir stille. Andreas har ikke så mye tro på at vår Herre finns eller bryr seg. Religiøse sysler mener han var for folk med dårlige nerver eller lite å ta seg til. Men i kampen så kommer et Fadervår mellom sammenpressede tenner. Så får Andreas se tre lysglimt, og han er sikker på at det er ei fyrlykt. Glimtene kommer igjen, og Andreas får manøvrert båten inn et sted der de kan ligge på været og vente på dagslys. Når lyset kommer er Andreas forvirret. For det kan umulig ha vært noen løkt som ga lys den natta, det finnes ingen løkt der de er. Det er da Andreas legger sine hovne hender på rattknaggene og sier som en slags bønn: ”Det æ så, har æ sett…Dæsken, du e altså der.

Dette er en oppdiktet fortelling. Men vi kjenner disse historiene vi som bor her ved kysten. Det er ganger da redningen ikke har noen god forklaring, ganger da det virket som Vår Herre trådde til med ei frelsende hand. Men så vet vi også at det var dager det ikke skjedde. Gudstroa opphever ikke livets farer. Evangeliet har aldri vært at vi ikke skal dø. Men evangeliet er også tydelig på at Gud bryr seg, og han er en som man kan rope til i nød og fare. Derfor gir det trygghet at Prestfjord skal ha en bibel i styrhuset og at vi skal be for båt og mannskap i dag.

Vi skal ha lov til å rope på den frelsende handa når hu trengs. Men det viktigste som Prestfjord  har fått av Vår Herre for å bli reddet i nødens stund er nå likevel vett og forstand mellom øra på reder, skipper og mannskap. Sammen skal dere skape en arbeidsplass som er trygg og skapende. Sammen skal dere skape verdier for deres familier, for lokalsamfunnet, for rederiet og for landet.

De gamle fiskebåtene hadde ikke redskap til å tømme havet. Men med dagens fiskeredskaper så går det an å fiske havet svart. Derfor er det viktig at Prestfjord blir kjent som en ansvarlig aktør i næringa. Fiskeressursene i havet må forvaltes slik at også våre barnebarn, oldebarn og deres oldebarn har fisk å trekke opp fra havet. For lenge etter at olje er slutt, så skal vi fortsatt spise og selge fisk i Øksnes.

Prestfjords reder, skipper og mannskap skal se stort på oppdraget sitt. På havet er dere med og gjør en forvalterjobb, dere skaper verdier og dere forvalter verdier som betyr mye for mange. Det å forvalte skaperverket er et guddommelig oppdrag som dere skal se stort på.

Det er en glede å få overrekke denne Bibelen til Prestfjords skipper Lasse Johannessenfra Øksnes menighet.

Overrekkelse av Bibelen.

Da skal vi be for Prestfjord og hennes mannskap, og lyse velsignelsen over dem. La oss be:

Forbønn ved F/T Prestfjord sin dåp, 25. februar 2012

Himmelske Gud!

Vi ber deg for Prestfjord som i dag blir døpt,
og som tas i bruk av mannskap og rederi.

Vi legger fram for deg Prestfjord og alle som går om bord.
Vi ber om at hun må være en trygg arbeidsplass
og et trygt hjem for mannskapet om bord.
Velsign mannskapet med et godt kameratskap,
og omsorg for hverandre.

Vi ber om at Prestfjord og hennes mannskap
må bli kjent for godt sjømannskap.
La dem aldri svikte noen i nød og fare.
Og la Prestfjord styres med visdom,
og bevar henne fra nød og fare.

Vi ber for ektefeller, barn og foreldre
som har en av sine om bord i Prestfjord
Gi dem trygghet for at Prestfjord er
en trygg og god arbeidsplass.

Vi takker deg for grøden vi kan høste fra havet.
Gi Prestfjord hell og lykke, så hun får gode fangster.
Og la henne bli en aktør som med visdom og forstand
forvalter den rikdommen vi får hente fra havet.

Himmelske Gud, vår Skaper, frelser og livgiver
Bevar oss i vårt arbeid og vår hverdag. Bevar oss på land og på havet;
så vi med våre liv og vårt arbeid kan tjene deg og vår neste.
Vær med oss til vår siste vakt, når du skal hente oss til deg!

Amen

Ta imot velsignelsen:

Herren velsigne deg og bevare deg.
Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig.
Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.

Ingen kommentarer: