søndag 21. september 2014

15. søndag i treenighetsttiden: Viktig - Viktigere - Viktigst


Et litt uskarpt bilde av altertavlen i Fet kirke.

Gudstjeneste i Fet kirke med dåp og konfirmantpresentasjon

Da de dro videre, kom han til en landsby der en kvinne som het Marta, tok imot ham i huset sitt.  Hun hadde en søster som het Maria, og Maria satte seg ned ved Herrens føtter og lyttet til hans ord. Men Marta var travelt opptatt med alt som skulle stelles i stand. Hun kom bort til dem og sa: «Herre, bryr du deg ikke om at min søster lar meg gjøre alt arbeidet alene? Si til henne at hun skal hjelpe meg.» Men Herren svarte henne: «Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne.»

Lukas 10, 38-42



Kjære menighet!

I denne teksten får Marta et godt råd av Jesus. Og denne helgen har det norske folk fått mange gode råd.

Hvor mange av dere har sett på TV2 fra fredagen denne helgen kl 1800 til lørdag kl 1800? La dere merke til alle de gode rådene i reklamepausene? 

For dette døgnet hadde en av landets største banker kjøpt all reklameplass på TV2. Og den brukte de til å vise 1000 gode råd om alt fra aspargesskrelling til åreknuter. Rådene hadde de samlet inn fra sine kunder, og de har brukt reklamebudsjettet sitt for å dele alle disse gode rådene med oss. Det er ingen revolusjonerende råd som kommer, men greie påminnelser.

Som den trøtte jenta som sier: Ikke se på neflix til kl 0600 om morgen, hvertfall ikke hvis du skal stå opp kl 0800»

Eller gutten som sier: «Bruk hjelm når du sykler, ellers så slår du deg.»

Og så kom det et kjøkkentriks: Hvis du har brent noe i en kjele eller en panne, så tar man vann i kjelen og panna og rører inn en spiseskje med bakepulver, så er visstnok problemet løst.

Hvorfor gjør banken dette, jo fordi den vil minne oss på at den har en døgnåpen kundeservice der man kan få gode råd av banken.

Kjære dåpsforeldre. Som nybakte foreldre så får man ofte gode råd. Fra venner og venninner, fra besteforeldre, fra jordmor og fra helsestasjonen. Ofte så er det gode råd, men det er jo ikke alt som har fungert for andre, som nødvendigvis fungerer for dere.

Og kjære konfirmanter. Verden er full av mennesker som vil gi ungdommen gode råd.  Og det er en viktig del av konfirmanttiden at man skal lære mer, så man finne ut mer om det man tror på og står for, for da blir det lettere å skille mellom gode og dårlige råd.

I går så skrev jeg følgende på min facebook vegg: Gode FB-venner. Det kan hende ditt svar blir brukt anonymisert i min preken i morgen. Men jeg lurer på, hvis du skulle snakket til unge mennesker, hva ville du sagt er det viktigste i livet?

Og det kom mange gode råd til oss alle.  Som; Tro ikke alt hva du hører. Si ikke alt hva du vet. Da slipper du mange bører, på sinn og samvittighet.

En ung voksen skrev følgende: Å være ærlig med seg selv og med verden rundt.

En ungdom skrev: Å ha mot til å forandre på livet, mot til å prøve ny ting. Mot til å være åpen for nye erfaringer. Det er det eneste som hjelper til å berike livet. Et menneske som ikke tørr og prøve noen nytt, og alltid tenker negativt om nye erfaringer vil ende opp med et ensomt liv, med mye anger. For vi kan ikke bare sitte å vente på at verden skal komme til oss, vi må ut å gripe den selv!

En pappa skrev: Vi pleier noen ganger å snakke om at det viktige ikke er om du roter, men om du rydder etter deg. Alle kan rote det til fra tid til annen enten det er ved å si noe man ikke burde sagt til noen, gjøre noe man ikke skulle gjort eller la være å gjøre noe man burde. Når det skjer er det noen som løper fra det og skylder på andre og noen som står i det, tar ansvar og rydder etter seg. Vær i den siste gruppen.

En mamma skrev: Finn ut hva Gud sier og mener om deg, og slutt å la andres tanker og meninger styre deg! Lær å legge bekymringene på Han. Det krever litt øvelse, men gjør hverdagen lettere.

 Og en fembarnsmor forteller at hun pleier å minne sine fem voksen barn på nå avdøde SV-politiker Hanna Kvanmo sine ord: Æ e meget nøye med kæm æ lar mæ fornærme av!

Kjære menighet! Det finnes mange som vil gi oss gode råd i livet. Og mange av dere konfirmanter vil på konfirmasjonsdagen oppleve både taler og sanger som vil gi dere gode råd om hvordan dere bør leve livet.

Gode råd kan være fint. Det er fint når vi opplever dem som nyttige, gitt i kjærlighet, og samtidig må de gi oss en frihet til å velge selv. Gode råd som egentlig er kamuflerte ordrer er ikke så bra.

Dagens bibeltekst er et godt råd til både unge og gamle. Jesus er på besøk hos Marta, og sammen med sikkert mange andre, så kommer Martas søster Maria til huset. Og mans Marta styrer rundt, så setter Maria seg for å høre på Jesus. Og når Marta klager så sier Jesus: «Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne.»

Det gode rådet i denne teksten handler om livets gradbøyning.  Det er mye i livet som er viktig, så er det en del som er viktigere enn det meste, og så er det noen få ting som er viktigst. Viktig, viktigere, viktigst. Mye er viktig, en del ting er viktigere, men noe er viktigst. Og i valget mellom å husarbeid og lytte til Jesus, så er Jesus viktigst.

Det betyr ikke at det alltid egentlig er viktigst å sitte stille og lytte til Gud. For måten vi tror på, at vi tror, ja at vi er kristne mennesker skal prege hele livet vårt. Hvordan vi er naboer med hverandre, hvordan vi bruker tiden og pengene våre.

Men blant livet mange gode formål og saker, så er det viktig å huske at noe er viktigere enn andre ting. Marta skjønte nok innerst inne at det var viktigere å høre på Jesus enn å stelle i huset. Men vil blir så lett fanget av krav og forventninger, av hva de andre gjør, og hva vi tror de mener vi skal gjøre.  Men det er da du skal huske Jesus sine ord til Marta. Ord om at det finnes noe som er viktigere enn det som er viktig, og det finnes noe som er viktigst, ja aller viktigst. Og blant de ting som er aller viktigst så finner du Jesus.

Ære være Faderen og Sønnen og Den hellige ånd, som var er og blir en sann Gud fra evighet og til evighet.